dissabte, 1 de març del 2014

El partit de l’assassí de Guillem Agulló es reactiva a Catalunya

Manifestació d'España en Marcha, de la que forma part Alianza Nacional,
a Barcelona el 12O / ROBERT BONET
 
Directa.cat 28/2/14
Nacional torna a estar activa a Catalunya. El partit de l’assassí convicte de Guillem Agulló s’ha presentat amb diverses pintades aparegudes aquest dijous a almenys dues ciutats del Baix Llobregat, el Prat i Castelldefels. És la primera acció de la formació després que, fa dues setmanes, una vintena de persones constituïssin oficialment la nova delegació del partit en una reunió que va comptar amb la presència del seu cabdill, Pedro Pablo Peña, l’advocat d’alguns dels elements que van atacar la seu de la Generalitat a Madrid la Diada passada. Una delegació anterior d’AN a Catalunya, activa a Gavà el 2006, havia estat descabdellada i els seus membres, condemnats per incitar a l’odi.
 
Aquest dijous van aparèixer pintades d’AN al Prat i a Castelldefels. La seu de la CNT a la primera de les ciutats ha estat un dels objectius d’aquestes pintades. A Castelldefels, ha aparegut pintada la façana de l’Agrupació Cultura Popular, que agrupa les colles gegantera, castellera, de diables, de grallers, i diversos balls de cultura popular. Les pintades amb el logo d’AN aparegudes en aquesta ciutat anaven acompanyades de simbologia ultra com una esvàstica i una creu celta, i les proclames ‘Arriba España!’, ‘Muerte a Arran!!’ i ‘Muerte al separatismo’.
 
Castelldefels és el segon major municipi català, després de Badalona, en mans del PP. El seu alcalde, Manuel Reyes, ha condemnat l’atac neonazi amb equidistància: ho ha fet tot recordant i condemnant també altres pintades, de caire independentista, aparegudes en seus de partits com el seu fa unes setmanes.
 
Les pintades neonazis arriben després que, el passat 15 de febrer, dissabte, acudís a la trobada per reconstituir la delegació d’AN a Catalunya Pedro Pablo Peña, cabdill del grupuscle que ha complert una pena de presó per intentar atemptar contra un autobús de familiars de presos bascos. L’AN és una de les formacions que integren la España en Marcha, tot i que aquesta plataforma va estar a punt de disgregar-se després que la radicalitat del discurs que Peña va pronunciar el passat 12 d’octubre a Montjuïc espantés inclús a altres integrants de l’entitat ultraespanyolista. Peña va fer unes crides obertes a evitar “amb sang” la independència de Catalunya i va saludar, com en altres ocasions, l’ús de mètodes terroristes en un discurs que ara investiga la fiscalia de delictes d’odi.
 
Després d’aquella visita a Barcelona AN ha mantingut contactes amb sectors ultres de la capital catalana, tot mirant de reobrir-hi una delegació, segons va admetre Peña a la Directa, que va detallar que estava mirant de reclutar un nucli de gent a Barcelona i un altre de similar a Tarragona, així com un de menor a Girona. El Frente por Espanya, un minúscul grupuscle impulsat per un jove barceloní, va expressar interès per esdevenir aquesta delegació, tot i que finalment aquest grupuscle manté les seves sigles.
 
Finalment, el passat 15 de febrer, i després d’haver mantingut una reunió prèvia de treball, una vintena d’ultres es van reunir amb el propi Peña, així com amb el delegat a Madrid i el coordinador de la ‘zona Nord’ (sic) del partit, segons explica al seu perfil de Facebook el dinamitzador d’AN a Barcelona, que considera que “Alianza Nacional és l’únic partit polític que està a la dreta de l’extrema dreta”. “Ara toca posar-se el mono de treball i fer que el poble català i la resta d’Espanya sàpiguen que hi ha un partit polític que es diu Alianza Nacional que està pegant fort aquí”, afegeix.
Fa pocs dies, abans de l’acció de les pintades, els ultres van mantenir una nova trobada. Entre la vintena d’ultres hi ha alguns veterans que exhibeixen simbologia dels Casuals i dels Boixos Nois i d’altres més joves.
 
L’anterior delegació catalana d’AN, condemnada per incitar a l’odi i associació il·lícita
La ultradreta a l’Estat espanyol està molt dividida regionalment, i per ara Democracia Nacional era l’única de les formacions integrants de la España en Marcha, una plataforma especialment forta a Madrid però molt dèbil a Barcelona, que comptava amb un nucli rellevant de militants a la capital catalana. AN, en canvi, té presència al País Valencià, on va incloure en una llista electoral als comicis municipals de Xiva (Foia de Bunyol) del 2007 l’assassí de Guillem Agulló, Pedro Cuevas, però no havia aconseguit mantenir cap delegació a Catalunya més de deu mesos.
 
El gener de 2006 tres joves que havien fundat el grupuscle strasserista Frente Joven Obrero –l’octubre del 2004 a Gavà– van visitar la seu d’AN a València i des de llavors fins l’octubre de 2006, quan van ser expulsats per penjar vídeos ultres a la xarxa indiscretament, van funcionar com a delegació catalana d’AN. Els tres joves van ser condemnats el juliol passat a dos anys i mig de presó, més de 1.600 euros per cap de multa i nou anys d’inhabilitació per associar-se de forma il·lícita i provocar discriminació per motius racials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada