dilluns, 21 d’abril del 2014

Mor Conxa Pérez, una de les fundadores de les Dones del 36

btv notícies.cat
Conxa Pérez Collado, miliciana republicana durant la Guerra Civil, ha mort aquest dijous als 98 anys. Pérez va militar des de jove a la FAI i va combatre als fronts de Casp i Belchite abans de marxar exiliada a França. L'any 1997 va fundar l'associació Dones del 36, juntament amb altres dones supervivents de la guerra, per donar a conèixer la seva tasca.
                  
Conxa Pérez va tenir contacte amb la política de ben petita. El seu pare, Joan Pérez Güell, va ser un dels fundadors de la CNT, i celebrava reunions a casa seva. Conxa Pérez va començar a participar activament en les activitats dels ateneus de les Corts, el barri on va viure de jove.

Va combatre a la Guerra Civil fins a l’any 1938, quan va haver d’exiliar-se al camp de refugiats d’Argelès, on va tenir el seu únic fill. No va tornar a Barcelona fins a 1942. Conxa Pérez va tenir una parada de bijuteria i roba interior al Mercat de Sant Antoni, on, durant el franquisme, es reunia amb altres anarquistes.

Durant els anys de la Transició, Conxa Pérez va participar en la creació de les primeres associacions de veïns i va contribuir a la refundació de la CNT. Va ser una de les fundadores de l’associació Dones del 36, amb l’objectiu de divulgar la història de les dones que van ser al front durant la Guerra Civil. L’associació es va dissoldre l’any 2006 per l’avançada edat de les integrants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada