diumenge, 4 d’octubre del 2015

Barcelona reivindica el Companys obrerista 75 anys després de l’afusellament

Lluís Companys, en una imatge d'arxiu. / RADIO BARCELONA

Pisarello considera que no és adequat comparar la figura de l’expresident amb la de Mas

El País Catalunya - Clara Blanchar Barcelona 1 OCT 2015
Recordar l'afusellament de Lluís Companys en el seu 75è aniversari. Sí. Però, sobretot, recuperar i reivindicar la seva figura republicanista, obrerista, catalanista, antifeixista o municipalista. Així planteja l'Ajuntament de Barcelona els actes que ha organitzat per homenatjar el president de la Generalitat, i que ha titulat "La força d'una vida".

L'acte principal se celebrarà el dimecres 14 d'octubre, vigília de l'aniversari de l'afusellament, que aquest any coincidirà amb la declaració, el dia 15, del president de la Generalitat, Artur Mas, imputat per haver organitzat el referèndum del 9-N. En aquest sentit, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha recordat que el Consistori "condemna una imputació que respon a la instrumentalització política del poder judicial", però que "la biografia de tots dos no és igual". "No cal imposar confusions ni identificacions que creiem que no són adequades".

"La nostra idea és apuntar la memòria no tant des de la perspectiva de la mort, perquè el tornaríem a condemnar a mort no recordant-lo més enllà de l'assassinat per part del feixisme, sinó la seva vida, obra i anhels, que és pel que va ser assassinat", ha argumentat aquest dijous el comissionat de Memòria Històrica de l'Ajuntament, Xavier Domènech, durant la presentació dels actes al Born.

-Una conferència a càrrec de José Luis Martín Ramos el dia 8 d'octubre a la tarda
-Un espectacle públic i gratuït al Born el dimecres 14 amb intervencions i actuacions musicals; i 
-Una exposició que estarà oberta del 6 d'octubre al 22 de novembre.

Domènech ha repassat la vida "enormement rica i complexa" de qui, a més de president de la Generalitat, va ser periodista i regidor de l'Ajuntament de la capital, des del balcó de la qual va declarar la república catalana. "Companys també simbolitza la Catalunya derrotada el 1939, però també la complexitat d'aquesta Catalunya, perquè simbolitza la trajectòria del catalanisme popular", ha defensat.

Pisarello ha defensat amb tant entusiasme com Domènech la figura de Companys: "Considerem que moltes de les seves idees i actuacions mantenen actualitat, volem fer memòria del passat per repensar el present de forma crítica a partir de la seva biografia". Pisarello ha recordat que durant la seva etapa com a regidor, Companys va lluitar per defensar l'autonomia municipal i per municipalitzar serveis com l'enllumenat. A més, va impulsar la iniciativa d'acollir milers de nens francesos durant la Primera Guerra Mundial.

Pisarello també ha subratllat de Companys "el seu laïcisme i catalanisme republicà que buscava una emancipació social". "Va ser reconegut per gent que no congregava amb les seves idees", ha assegurat, i ha recordat la seva "amistat estreta amb Salvador Seguí i d'altres de tradició llibertària, com Francesc Layret".

El tinent d'alcalde ha apuntat que el govern municipal votarà favorablement aquest divendres al plenari la declaració d'ERC per donar suport a la querella que s'instrueix a l'Argentina "per aquest assassinat i tornar a impulsar l'anul·lació del judici que va portar a la mort del president". "Com a govern donem suport a tot el que sigui pressionar per demanar nul·litat dels judicis i les sentències del franquisme", ha dit.

L'espectacle del dia 14 s'estructurarà entorn de set anotacions de la vida de l'expresident i hi actuaran set artistes i set músics, ha explicat el director editorial del grup Enderrock, Lluís Gendrau, que editarà un CD amb les músiques escollides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada