dimecres, 18 d’abril del 2012

Exposició Josep Franch-Clapers. L'èxode. L'exili

Museu d'Història de Catalunya
Del 19 d'abril al 3 de juny de 2012

Aquesta exposició aplega una mostra representativa, tant per la temàtica com per les tècniques pictòriques, de l'obra plàstica de Josep Franch-Clapers donada a la Generalitat de Catalunya i que conserva l'Arxiu Nacional de Catalunya, i consta de 34 quadres.

L’any 1989, l’artista va fer una donació generosa i desinteressada d’una part molt considerable de la seva obra a la Generalitat de Catalunya. Una obra plàstica que, a més de ser un important llegat artístic, ha esdevingut un excepcional i singular document per conèixer millor un dels episodis més dramàtics del nostre país: la retirada de milers de persones cap a la frontera amb França, fugint de la cruel repressió dels vencedors de la Guerra Civil, així com el seu posterior internament en camps de refugiats a l’Estat francès.

Josep Franch-Clapers, exiliat i internat en aquests camps de refugiats, va captar a través del dibuix i la pintura, amb gran realisme, intensitat i emotivitat, la duresa i el dramatisme d’un poble que havia perdut la guerra i les llibertats. Un poble que intentava sobreviure en unes circumstàncies indignes.

La seva obra, i tota la seva trajectòria vital, suposa un testimoniatge de la tasca de tants i tants catalans anònims que, des de la llunyania, amb un esperit irreductible, vençut però mai derrotats, van lluitar pel seu país. Franch-Clapers va estimar la terra que el va acollir i on va formar la seva família, però mai no va oblidar la seva pàtria, fet que testimonia la seva voluntat de llegar la seva obra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada