dimarts, 11 de maig del 2010

Carta Oberta per demanar reconeixement moral, jurídic i econòmic per als maquis


Joan Busquets i Angel Fernandez a la presentació
de les memòries de Joan "El Senzill" a Berga el 21/9/08 Foto: MJBarreiroLGCARTA OBERTA

Benvolguts/udes senyors/es,

La present és per informar que amb data de l’1 d’octubre de 2009 jo, Joan Busquets i Verges, ex maqui i membre del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, vaig escriure al President de la Generalitat de Catalunya, el senyor Montilla, al qual li vaig demanar que atorgués una pensió als maquis catalans que van combatre a Catalunya contra el franquisme.

En resposta a aquesta petició, el Cap del Gabinet del President, va fer un justificant de recepció tot informant que havia enviat una còpia de la carta al Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, perquè coneguessin la inquietud del demandant i se’n derivessin, si s’esqueia, els efectes oportuns i corresponents.

Han passat sis mesos des que vaig rebre aquest comunicat, des d’aleshores encara estic esperant una resposta ferma i precisa sobre el problema plantejat.

És el motiu pel qual l’entitat de la qual formo part, ha decidit sense demora demanar l’immediat reconeixement moral, jurídic i econòmic dels maquis, igual com es va fer amb els militars i carrabiners de la II República, per mitjà d’una llei si cal i amb les conseqüències que se’n derivin.


Si el Govern de la Generalitat aprova aquesta petició, probablement, altres comunitats la secundaran, com va passar quan la Generalitat va aprovar el 2001 un decret llei que regulava compensacions econòmiques a favor dels expressos polítics del franquisme que havien quedat injustament marginats per no tenir 65 anys fets, el 31 de desembre de 1990. Les circumstàncies són molt semblants.

No valen excuses, en cas d’una eventual negativa, no podran culpar al govern de Madrid o al Partit Popular de ser el responsable que aquesta iniciativa no hagi estat aprovada. El Govern de la Generalitat de Catalunya té ara una ocasió única de resoldre aquest assumpte, naturalment sempre que hi hagi una voluntat política de fer justícia.

Probablement, encara deuen sonar a les orelles d’algunes persones els eslògans franquistes, que titllaven als maquis de criminals, malfactors, bandolers i altres adjectius d’aquest tipus. Van ser la cantarella preferida dels feixistes de l’època i que no es cansaven de repetir per tal de desprestigiar als seus enemics, als pocs que s’hi van enfrontar directament. Això ens fa pensar en alguns polítics catalans, a desgrat seu, deuen haver estat influenciats per l’esmentada cantarella intoxicadora i per això encara tenen una idea equivocada de la qüestió, d’altra manera no comprenem aquest infundat recel cap aquest col•lectiu, el dels maquis.

Ningú pot posar en qüestió el sacrifici d’aquelles dones i homes, que per oposar-se a la dictadura van arriscar la seva llibertat i en moltes ocasions les seves pròpies vides.

A Catalunya queden molt pocs maquis en vida, probablement, no més de deu. És una ignomínia que a hores d’ara encara haguem de seguir reivindicant un dret que altres països europeus van reconèixer en acabar la II Guerra Mundial, atorgant una pensió sense necessitat ni tan sols de demanar-la. Els militars franquistes bé cobren una pensió, em pregunto per què ells sí i els guerrillers no?

Per tot l’exposat demanem l’immediat reconeixement moral, jurídic i econòmic dels maquis.

Atentament,

Joan Busquets i Verges, ex maqui, vint anys de presó


Berga, 30 d’abril de 2010Altres maquis

Ángel Fernández Vicente, ex maqui, setze anys de presó


Col•lectius signants

Centre Estudis Josep Ester Borràs (Berga)

Ateneu Columna Terra i Llibertat (Berga)

Marxa-Homenatge als Maquis

Sindicat d’Activitats Diverses de Berga de la Confederació General del Treball (CGT)

Amics d’Agustín Rueda

Federació Local de Sindicats de Sallent de la CGT

Col•lectiu A les Trinxeres (Ponent)

Kamilosetas Muskaria (Ponent)

Ateneu Enciclopèdic Popular (Barcelona)

Federació Local de Sindicats de Barcelona de la CGT

Confederació Nacional del Treball de Catalunya i Balears (CNT-AIT)


Podeu enviar la vostra adhesió a: cejeb@cejeb.org

1 comentari: