divendres, 28 de gener del 2011

Homenatge a les víctimes del Feixisme a Cerdanyola del Vallès. Una marxa de torxes en record de l'ocupació franquista


Aquest vespre s’ha realitzat a Cerdanyola del Vallès la Marxa de torxes per recordar l’entrada de les tropes feixistes en aquesta població. Es tracta de la 3a Marxa de torxes que recorda la data de l’ocupació de l’exèrcit franquista de Cerdanyola, just el mateix dia que els militars espanyols entraven per la Diagonal de Barcelona.

En el 72è aniversari d’aquesta data l’assemblea de Maulets i la CUP de Cerdanyola han convocat una nova marxa de “memòria i de lluita” per commemorar aquesta efemèride.

Enguany aquest acte reivindicatiu estava dedicat a les víctimes del feixisme d’aquesta població, que també va comptar amb un acte realitzat la setmana passada sobre memòria històrica, en què un historiador local i un cronista cerdanyolencs van explicar la duresa de la repressió de l’ocupació i la postguerra. Una política de repressió i venjança que es va perpetuar més enllà de la mort física del dictador.

La marxa ha sortit de la plaça de Sant Ramon (batejada novament la plaça de la República) i ha baixat pel carrer de Sant Ramon fins la plaça Abat Oliba. Els marxants, amb torxes i una pancarta amb el lema “72 anys de l’ocupació feixista: Memòria i lluita” han finalitzat el recorregut amb un manifest i la col.locació d’uns ciris en memòria de les víctimes del feixisme assassinades, empresonades i purgades pel règim del nacional-catolicisme. També han repartit octavetes amb el manifest que recordava els represaliats víctimes del feixisme i reclamava la memòria històrica, així com la continuïtat de la lluita contra un poder en què encara perviuen les estructures franquistes.

MANIFEST

El 26 de gener és una una trista data a recordar. Fa 72 anys l’exèrcit feixista comandat pel general espayol Francisco Franco va entrar a la nostra vila i va sotmetre el poble de Cerdanyola a un nou règim de “nacional-catolicisme”. Aquell dia, el 26 de gener va començar per als cerdanyolencs i cerdanyolenques un període de misèria i horror, seguits de repressió i revenja; afusellaments, tortures, empresonaments i exili per a totes aquells que havien lluitat per totes les conquestes socials i llibertats nacionals que el poble treballador havia guanyat amb una incessant lluita a través del temps.

Aquell règim antidemocràtic que encara perviu en algunes estructures jurídiques, polítiques i militars actuals va prohibir el dret a associació, va negar tota identitat que no fos l’espanyola i va perseguir el català, va imposar la seva simbologia, va eliminar tot rastre de democràcia, de drets socials i progrés, i va castigar duríssimament qualsevol intent de dissidència.

En l’actualitat, malgrat les conquestes democràtiques dels darrers trenta anys, encara no hem fet net i els crims del franquisme continuen impunes. A diferència de molts països del món que s’han alliberat de règims dictatorials, a l’Estat espanyol la continuïtat de les estructures hereves del franquisme es va fer sense ruptura i sense participació democràtiques. Una continuïtat de poders que va posar terra al damunt de les víctimes del feixisme. Que ha inoculat la desmemòria i ha perpetuat la simbologia del terror dels anys de la dictadura. Una herència que escandalosament, encara avui, fa prevaldre el seu “dret de conquesta” amb noves amenaces que tots coneixem.

Per aquestes raons Maulets i la CUP de Cerdanyola convoquem un altre any activitats per recordar l’ocupació feixista de Cerdanyola del Vallès. Una marxa de torxes i un acte de memòria històrica per recordar els qui van lluitar pels drets i llibertats del poble treballador, per la llibertat de la Nació catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada